Fatih Teke

Bilgi Teknolojileri, Spor ve Gezi

Sharepoint 2010 Nedir, Neden Kullanılır, Nasıl Kurulur?

5 min read

Sharepoint 2010 Nedir, Neden Kullanılır, Nasıl Kurulur?

Sharepoint’i  küçük ölçekli firmalardan, büyük ölçekli firmalara kadar kullanılan en başarılı paylaşım, yönetim ve takip programı olarak özetleyebiliriz. Sharepoint ile görevler oluşturup takip edebilir, dosya sunucusu olarak kullanabilir, iş akışları ile otomatik işlemler yapabilirsiniz. Güncel veriye istediğiniz her yerden ulaşmanızı Sharepoint kolayca sağlamaktadır.

Teknolojinin ilerlemesi ile işlerimizin her zaman her yerden erişilebilir ve kontrol edile  bilir olması çok daha kolay oldu. Bu kolaylığın getirdiği avantajları en üst seviyede tutan Microsoft, Sharepoint 2010 Exchange, Lync , Office ailesi ile %100 entegre çalışmaktadır.

Sharepoint 2010 ile gelen çift taraflı data okuma & yazma özelliği ile başka veri depolarına erişbilir, görüntüleyebilir ve hatta değiştirebilirsiniz. Bütün bu özellikleri bir arada barındıran Sharepoint, işlerin takibini arttırır, farkındalık yaratır,kolaylaştırır, iş yönetimi kalitenizi maksimum seviye çıkartır.

Aşağıda Sharepoint 2010’un adım adım kuruluş resimler ve anlatımları vardır.

Sharepoint kurmadan önce sürekli karşımızda bir engel oluşturmaması adına Internet Explorer’ın bir özelliği olan “Enhanced Security” özelliğini kapatıyoruz. Şart bir işlem değildir fakat “Central Admin” ekranına sürekli bağlanacaksanız fazla tıklamalardan sizi kurtaracaktır.

“Server Manager” ekranında sağ aşağıda bulunan “Configure IE ESC” kısmını tıklayınız.

 

sharepoint kurulum (1)

Açılan ekranda Administrator’ler (eğer isterseniz kullanıcılar için de) Enhanced Security’i off durumuna getirin.

 

sharepoint kurulum (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharepoint 2010 kurulum DVD sini ya da iso dosyasını kullanarak setup ı başlatınız. Karşınıza ilk kurulum ekranı gelecektir.

sharepoint kurulum (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharepoint 2010’un kurulumunun en iyi yanı gereksinimleri otomatik olarak indirip kendi kurması ve ayarlamasıdır. Aşağıdaki resimde neler kurulması gerektiğini görebilirsiniz.

Kurulum için ister kendiniz bir SQL server kurabilirsiniz, isterseniz başka bir kurulu sql i gösterebilirsiniz.

Next’e basarak devam ediniz.

 

sharepoint kurulum (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerekli programların kurulabilmesi için karşınıza anlaşmayı onaylamanızı isteyen ekran gelecektir. Anlaşmayı onaylayıp “next” butonuna basınız.

sharepoint kurulum (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

Anlaşmayı kabul ettikten sonra IIS dahil tüm gereksinimler otomatik kurulacaktır.

sharepoint kurulum (6)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurulumun tüm gereksinimleri başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra Finish butonuna basın ve Sharepoint kurulumuna geçiniz.

sharepoint kurulum (7)

 

 

 

 

 

 

 

Kurulum için gerekli olan ürün anahtarını girip “Continue” butonuna basınız.

 

sharepoint kurulum (8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharepoint lisans anlaşması gelecek karşınıza. Anaşmayı onayladıktan sonra “continue” butonuna basarak devam ediniz.

sharepoint kurulum (9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki adım çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Karşınıza çıkacak olan 2 seçenekten “Standalone” u seçerseniz yapınızda sadece bir adet sharepoint olacağını bir farm yapmayacağınızı belirtmiş olursunuz ve kurulum bu şekilde gerçekleşir.

“Server Farm” ı seçerseniz sharepoint sayınızı arttırabilir ve daha bir çok özelliği kullanabilirsiniz.

Buradaki kurulumu “Server Farm” ı seçerek yapıyoruz.

 

sharepoint kurulum (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki adımda karşınıza gelecek olan “Complete” ve “Stand-alone” seçenekleri ise Kuracağınız yapıdaki sunucunun tipini belirlemeniz içindir. “Complete” i seçerek devam ediniz. Böylece yapınızı büyültebilir, başka Sharepoint sunucuları ile ortak çalışabilirsiniz. “Stand-Alone” seçeneği ise SQL Express in kurulduğu ve tüm özelliklerin tek bir makineye kurulduğu seçenektir.

Küçük firmalar için daha ekonomik ve yeterli bir çözümdür.

Install’ a basarak kurulumu başlatınız.

 

sharepoint kurulum (11)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurulumun ilerlediğini göreceksiniz. “Trial” yazmasının sebebi girdiğimiz ürün anahtarından dolayıdır.

sharepoint kurulum (12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharepoint kurulumu tamamlandıktan sonra “Central Admin” ve diğer ayarlar için bir sihirbaz çalışır. “Run the Sharepoint Product Configuration Wizard Now” kutusu işaretli iken “Close” butonuna basınız ve bu sihirbazı başlatın.sharepoint kurulum (13)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharepoint farm ayarlarının yapıldığı sihirbazı “Next” butonuna basarak başlatınız.

sharepoint kurulum (14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu sihirbazı çalıştırdığınızda bazı servislerin restart edileceğini söyler.  Bu uyarının amacı siz bu sihirbazı daha sonra da çalıştırabilirsiniz. Bu esnada bu servisler  restart edileceği için size hizmet kesintisi yaşanacağını bildirmek içindir.

sharepoint kurulum (15)

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki ekranda bir Sharepoint ağına mı bağlanacaksınız yoksa bir Sharepoint ağı mı yapacaksınız diye bir ekran gelecektir.

Hali hazırda bir farm olmadığı için “Create a new server farm” diyerek yeni bir farm oluşturuyoruz ve “Next” e basıyoruz.

 

sharepoint kurulum (16)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karşınıza SQL database’inin ve database adının sorulduğu ekran gelecektir. Database Access account kısmına o database e bağlanmak için yetkili bir kullanıcı adı ve parola yazmanız gerekir.

İstenilen bilgileri doldurduktan sonra “Next” butonuna basınız.

sharepoint kurulum (17)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farm ‘ın güvenliği için sizden bir şifre isteyecektir. (bu şifre Sharepoint kurulduktan sonra PowerShell komutu ile değiştirilebilir) Bu şifre başka bir sihirbaz çalıştırılıp bu farma bağlanılmak istendiğinde sorulacaktır. Şifreyi belirleyip “Next” butonuna basınız.

sharepoint kurulum (18)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki ekran sizlerin “Central Admin” ekranına erişmeniz için hangi portu kullanacağınız ve hangi authantication methot u seçeceğiniz gösterir.

Bir standartınız var ise buraya o port numarasını yazabilirsiniz. (ör: 2222 gibi. Bu port Sharepoint kurulduktan sonra Powershell komutu ile değiştirilebilir.)

Bağlantı methodu olarak NTLM i seçip “Next”butonuna basınız.

sharepoint kurulum (19)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm ayarları bitirdikten sonra karşınıza son durumu gösteren bir ekran gelecektir. Buraya kadar yaptıklarınızı değiştirmek için geri gelebilirsiniz. Eğer yapılan işlemler doğru ise “Next” butonuna basarak sihirbaz kurulumunu başlatın.

sharepoint kurulum (20)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerekli ayarların yapıldığını belirten son ekran karşımıza gelecektir. Bundan sonra ki kısımlar sharepoint içerisinde site açmaktır.

Sharepoint 2010 un kurulumunu böylece tamamlamış olduk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.