Fatih Teke

Bilgi Teknolojileri, Spor ve Gezi

Windows Server 2012 R2 üzerinde Remote Desktop Session Genel Bakış

2 min read

Terminal hizmeti, Bilgi Sistemleri yönetimini kolaylaştıran, kullanıcılara hızlı ve stabil bir ortam sağlayan hizmetlerin başında yer almaktadır.

Windows Server 2012 ile terminal hizmetlerinin kurulumu basitleştirilmiş ve kolaylaştırılmıştır. Aşağıdaki makalede Terminal Servisleri ( ki yeni adıyla Remote Services )’ne genel bir  bakış atacağız.  2012 RDS  hizmetlerinde benim ve bir çok IT yöneticisinin beğendiği özelliklerden biri olan User Profile Disk kısmını ayrı bir makalede sizlere sundum. 

Server 2012 ile RDS hizmetleri çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Bunlar;

RD Web Access

RD Gateway

RD Licensing

RD Connection Broker

RD Virtualization Host

RD Session Host

Hizmetleridir.

RD Web Access

Terminal sunucu üzerinde kurulu olan programlara herhangi bir web browser üzerinden erişmemizi sağlayan hizmettir. Bu hizmeti kullanarak VPN bağlantısı olmadan internet explorer ve diğer desteklenen browserlar ile erişim sağlanabilir ve uygulamaya erişilebilir. Örnek vermek gerekirse şirketinizde bir ERP programının kullanıldığını düşünelim. Bu ERP programına şirket içerisinden ya da dışarısından erişmek gerekiyor. Bu durumda ister eski yöntem ile bir remote desktop bağlantısı yapılabilir ya da eğer şirket kaynakları dış ortamlara açılmış ise internet browser üzerinden programa erişim sağlayıp çalıştırılabilir. Windows Server 2012 ile kurulumu çok basitleştirilmiş olan Web Access ile ilgili uygulama paylaşımına bu makaleden ulaşabilirsiniz.

RD Licensing

Remote Desktop servislerinin Lisanslanma bilgilerini girdiğimiz ve lisansları aktif ettiğimiz hizmettir.Hizmet internet üzerinden ya da telefon ile aktif edilebilir.

RD Connection Broker

Connection Broker hizmeti, kullanılan Remote Desktop Servisleri için bağlantıları oluşturan, oturumu kopmuş kullanıcıların aynı session host a bağlanmasını sağlayan, ayrıca session host sunucularınızı High Availability (yüksek erişilebilirlik) oluşturmanıza yarayan hizmettir. 

RD Virtualization Host

Bu hizmet kullanıcılarınıza sanal masa üstleri vermeniz için kullanılan hizmettir.  Oluşturduğunuz template dosyasını kullanarak sanal sunucu ekranlarına bağlanırlar. Hyper-V rolü gerektirir.

RD Session Host

Eski adıyla bildiğimiz Terminal Sunucu görevini üstlenen, kullanıcıların sunucu üzerine Remote Desktop ile bağlantıkları hizmettir.

 

Windows Server 2012 ile  tek bir sunucu üzerine bir çok rolü kurabiliyoruz. Tek sunucu ile RDS yapılandırılması konusunu başka bir makalemde anlatacağım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.