Exchange Server 2019 Accepted Domains Ayarları
2 min readDaha önceki makalelerimizde Exchange Server 2019 sürümünün yeniliklerinden, kurulumundan bahsetmiştik. Şimdi ilk ayarlarımız diye adlandırabileceğimiz “Accepted Domains” ten bahsedeceğim. Accepted Domains Exhange sunucunuzun hangi domainleri yönettiğini belirttiğimiz kısımdır. Burada olmayan bir domain adından da bir e-posta gelirse Exchange Server bu e-postayı reddecektir. Burada yazan domainleri Exchange sunucusu dışarıda değil içeride arar.
Exchange sunucunuzu kurduğunuzda standart olarak Active Directory domain adınız ne ise ilk olarak o domain adını varsayılan olarak kabul edecek ve o domaine güvenecektir. Aşağıdaki resimde görüleceği üzere Active Directory domain adı “mshowto.org” olduğu için Exchange Server otomatik olarak kabul edilen domainler arasına ekledi ve varsayılan olarak işaretledi.
Yönettiğiniz yapılarda birden fazla domain bulunması kuvvetle muhtemeldir. Böyle bir durumda diğer domainler için e-posta adresi açmanız gerekebilir. Bu durumda yönetimi yaptığınız domainleri “Accepted Domains” kısmına eklemeniz gerekmektedir. Bu işlem için Mail Flow menüsü altındaki “Accepted Domains” kısmına gelin ve oradaki artı “+” işaretine basın.
Açılan ekrada karşınıza “New Accepted Domain” kısmı gelecektir. Name kısmı ekleyeceğiniz domainin adı “Accepted domain” kısmı ise domainin tam adıdır. İlgili bilgileri ekledikten sonra üç adet seçenek bulunmaktadır. Bunlar;
- Authoritative
- Internal Relay
- External Relay şeklindedir.
Bunlara kısaca değinmek gerekirse;
Authoritative: E-postaların bu domain içerisindeki ilgili kişilere teslim edilmesini sağlar, bu domainde bilinmeyen kullanıcılar için gelen e-postaları reddeder.
Internal Relay: Exchange organizasyonunuzdaki başka bir sunucuya yönlendirmek için kullanılır.
External Relay: Bu Exchange organizasyonu dışındaki yerlere iletmek için kullanılır.
Authritative’ i seçip Save e basınız.
Böylece yeni domaininizi eklemiş oldunuz. Gerekli DNS kayıtlarını oluşturduktan ve güvenlik duvarı yönlendirmelerini tamamladıktan sonra eklediğiniz domain üzerinden e-posta alıp gönderebiliriniz.
Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle.